Telaga Zam-zam : Akuifer Terbaik Dunia

Dari Ibnu Abbas R.A katanya, Rasulullah S.A.W bersabda: Sebaik-baik air dibumi ialah air zam-zam, ia merupakan makanan yang mengenyangkan dan penawar bagi penyakit.”- Riwayat At-Tabrani dan Ibnu Hibban.

Setiap tahun, seramai 2 juta jemaah haji ke Makkah. Sekurang-kurangnya seorang ahli jemaah akan meminum 1 liter sehari selama tempoh menunaikan haji iaitu 25 hari. Oleh itu, sebanyak 50 juta liter diperlukan untuk menampung jumlah air yang diminum jemaah haji. Setelah tamat menunaikan haji, setiap ahli jemaah akan diberi 5 liter air zam-zam untuk dibawa pulang ke tanah air masing-masing menjadikan 10 juta liter diperlukan untuk dibawa pulang. Maka, jumlah pengeluaran air zam-zaim adalah 60 juta liter dalam masa setahun.

5 L (bawa pulang) x 2 juta orang = 10 juta L

1 L (minum) x 25 (hari) x 2 juta orang = 50 juta L

Oleh itu, 10 juta L + 50 juta L = 60 juta L/tahun !!!

APA ITU AKUIFER?

Jasad bahan bumi yang mampu membekalkan air bawah tanah pada kadar tertentu yang boleh dimanfaatkan. Akuifer boleh dibahagi kepada dua iaitu akuifer terkekang (confined) dan akuifer tak terkekang (unconfined).

FAKTA TELAGA ZAM-ZAM

Saiz telaga: 5 x 4 meter sedalam 30-40 meter

“Zam-zam boleh mengeluarkan puluhan juta liter pada satu musim haji, tanpa pernah kering satu kali pun”

KUANTITI AIR TELAGA ZAM-ZAM

Paras air telaga zam-zam adalah 3.23 m di bawah permukaan pada keadaan biasa.  Ujian pengepaman dilakukan sebanyak 8000 L /saat untuk masa lebih 24 jam menunjukkan penurunan paras air dari 3.23 m di bawah permukaan hingga 12.72 m dan 13.39 m. Selepas itu paras air tidak berubah. Selepas pam dihentikan, air naik semula ke paras 3.9 m dalam masa 11 minit sahaja.  Data ini menunjukkan yang air zam zam ialah air yang terletak dalam akuifer yang baik (ketertelapan yang tinggi) dan air ini diganti dengan cepat dari pergunungan di sekeliling Mekah.

Keratan rentas hidrogeologi Mekah

Usia: 2000 BC

Sebenarnya akuifer air zam-zam berada di batu pasir aluvium dan batuan diorit. Batuan diorit bukanlah batu untuk akuifer yg baik melainkan adanya retakan (fracture). Batuan dasar akuifer ini adalah batuan diorit yang banyak retakan-retakan menyebabkan ia menjadi akuifer yang baik.

Seperti rajah keratan rentas tersebut, air hujan yang turun di kawasan tinggi meresap masuk ke dalam tanah dan pergerakan air bawah tanah adalah berpusat di Masjidil haram berdasarkan kecerunan kawasan. Apa yang menarik ialah, kawasan arid (kering) yang jarang sekali hujannya boleh membekalkan air bawah tanah yang sangat banyak.

KUALITI AIR ZAM-ZAM

Kajian telah dilakukan bahawa Air Zamzam tiada warna dan bau, mempunyai rasa yang unik; pH adalah 7.9–8.0 (alkali). Sodium chloride (garam biasa) berlebihan dalam Zamzam – memberikan rasa sedikit payau. Zamzam sangat baik utk kesihatan – menyegarkan dan berikut merupakan kepekatan mineral yang terkandung dalam air zam-zam:

 • Sodium – 250 mg/l
 • Calcium -198 mg/l
 • Magnesium – 43.7 mg/l
 • Chloride – 335 mg/l
 • Sulfur – 370 mg/l
 • Iron – 0.15 mg/l
 • Manganese – 0.15 mg/l
 • Copper – 0.12 mg/l
 • (Analysis of a study conducted in the laboratory of the Department of Water and Waste Water Treatment, the Western Province, Saudi Arabia)

 

Rujukan: Prof Madya Dr Wan Zuhairi Wan Yaacob, Pensyarah Program Geologi, UKM.

Advertisements
Published in: on October 22, 2010 at 11:48 pm  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cheekylulu.wordpress.com/2010/10/22/telaga-zam-zam-akuifer-terbaik-dunia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 CommentsLeave a comment

 1. Menarik.. Pernah terdengar satu “qaul” yang menyebut, air zam zam akan bertambah mengikut bilangan pengunjung BaituLlah. Bahkan dari dulu lagi, bilangan pengunjung sentiasa mencatatkan pertambahan, di dalam dan di luar musim haji..

  artikel ni memang sangat BAIK!!!

 2. satu info yg menarik…..bagus2

 3. Subhanallah.. sangat menarik.. suka~❤

 4. Wah~ info yang sangat menarik… 😉

 5. subhanallah…info menarik,,,mohon share

 6. sesuatu yg menakjubkn…syukran …satu info yg amat berguna..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: