Bukti Kerosakan Alam Bermula

diambil dari W.o.t.p.o.G

Berikut merupakan graf sebuah latihan TD dalam minggu lepas. Latihan ini bertajuk ‘Plumbum di dalam sediment dasar tasik di Sweden’

Latihan ini meminta kami membuat graf dari data nisbah isotopic (plumbum206/plumbum207) dan juga kandungan plumbum (µg/g) di dalam lapisan tersebut.

line merah : nisbah isotopic
line hitam : kandungan plumbum.

jangka masa data yg diterima adalah dari 550 sebelum kelahiran Nabi Isa sehingga tahun 1990.

so basically dari graf tuh, garis hitam yg tetiba naik gila² tuh menandakan pencemaran yang menggila la kan? setuju tak?

ok.. here comes the best part

prof bertanya pada kami, peak² ini disebabkan apa? atau lebih mudah, kenapa time nih plumbum boleh banyak sangat dalam tasik ni?

diam kejap…

prof kami gelak² kejap melihat kitrg berkerut² memikirkan jawapan. then dia kata ” Ia berkaitan dengan sejarah peradaban manusia”

masa nih, jantung aku terasa macam nak terkeluar. adrenalin aku naik giler².

Nak tahu kenapa? aku serahkan pada korg untuk fikir dan cari. tapi of course aku akan kasi clue dan guideline. sila right click gambar dan open di new tab utk besarkan image bagi memudahkan rujukan

* Kemuncak pertama ketika Holy Roman Empire sedang giat mempertahankan kawasan takluknya kerana diambang kejatuhan. Dalam 100-200 years after birth of christ

* Kemuncak Kerajaan Islam (Golden Era of Islamic Empire) lebih kurang tahun 1000. masa nih pusatnya di Baghdad. time nih, tersangat² la best knowledge yg islam ada. (futher reading ada di link nih)

* 1100, kejatuhan palestine ke tangan Crusaders semasa Perang Salib pertama.

* Renaissance bermula pada kurun ke-12. (Kebangkitan Eropah)

* Baghdad jatuh pada tahun 1258 di tangan pasukan ‘Horde of Death from East’ yg diketuai Hulagu Khan (cucu Genghis Khan)

* bermula dari 1500 sehingga sekarang, kebanyak kemuncak line hitam disebabkan Industrial Revolution, Penggunaan arang utk pemanasan rumah di Europah, pembukaan lombong logam secara besar²an ketika perang dunia.

* Kemuncak yang paling tinggi disebabkan penggunaan petrol mula diperkenalkan.

perasan tak dalam graf tuh ada period di mana tiada pun peak hitam? ( takde pencemaran plumbum dalam tasik). around 300-1000 kan?

korang rasa kenapa ye?

nak tau?

jawapannya ada dalam buku teks sejarah form 5, bermula dari part kelahiran Rasullullah saw sehingga Kemuncak Empayar Islam.

so actually salah siapa ye kehancuran dan kerosakan bumi (serta moral dan setiap benda kehidupan kita) ??

cara hidup siapa yang anda rasa elok?

tak caya?

Coincidence?

data tak pernah tipu.. ini bukti dari sebuah tasik di Sweden…

wallahualam

Published in: on December 30, 2009 at 11:05 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cheekylulu.wordpress.com/2009/12/30/bukti-kerosakan-alam-bermula/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 CommentsLeave a comment

  1. data tak pernah tipu…aku suke ayat tuuh

  2. Kl hitam tu plumbum, yang merah tu menunjukkan ape? isotopic?? apa bendanya tuh?

    tp, kita la yang guna petrol skrg ni.. zaman nabi kenderaan utama mrk unta..

  3. terbaik la geologist…kena sebar2 kan ni..hehe

  4. huhu~ menarik data nie…kaitankan dengan sejarah…

    hmm…mengikut apa yang di fahami, dunia dan seisinya ini seluruhnya adalah “muslimun”…makhluk Allah yang taat…

    bila khilafah Islam tertegak, dunia di payungi oleh ummat yang beriman serta patuh pada perintah Allah…

    so graf pembangunan selari…

    tapi bila dunia mula dikuasai orang-orang kuffar, graf dia mula berlawanan…satu ke arah mana tah, satu lagi kearah nak menuju Allah…lama2 mula la berlaku kesan sampingan…

    data menunjukkan bukti…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: