Bukti Kerosakan Alam Bermula

diambil dari W.o.t.p.o.G

Berikut merupakan graf sebuah latihan TD dalam minggu lepas. Latihan ini bertajuk ‘Plumbum di dalam sediment dasar tasik di Sweden’

Latihan ini meminta kami membuat graf dari data nisbah isotopic (plumbum206/plumbum207) dan juga kandungan plumbum (µg/g) di dalam lapisan tersebut.

line merah : nisbah isotopic
line hitam : kandungan plumbum.

jangka masa data yg diterima adalah dari 550 sebelum kelahiran Nabi Isa sehingga tahun 1990.

so basically dari graf tuh, garis hitam yg tetiba naik gila² tuh menandakan pencemaran yang menggila la kan? setuju tak?

ok.. here comes the best part

prof bertanya pada kami, peak² ini disebabkan apa? atau lebih mudah, kenapa time nih plumbum boleh banyak sangat dalam tasik ni?

diam kejap…

prof kami gelak² kejap melihat kitrg berkerut² memikirkan jawapan. then dia kata ” Ia berkaitan dengan sejarah peradaban manusia”

masa nih, jantung aku terasa macam nak terkeluar. adrenalin aku naik giler².

Nak tahu kenapa? aku serahkan pada korg untuk fikir dan cari. tapi of course aku akan kasi clue dan guideline. sila right click gambar dan open di new tab utk besarkan image bagi memudahkan rujukan

* Kemuncak pertama ketika Holy Roman Empire sedang giat mempertahankan kawasan takluknya kerana diambang kejatuhan. Dalam 100-200 years after birth of christ

* Kemuncak Kerajaan Islam (Golden Era of Islamic Empire) lebih kurang tahun 1000. masa nih pusatnya di Baghdad. time nih, tersangat² la best knowledge yg islam ada. (futher reading ada di link nih)

* 1100, kejatuhan palestine ke tangan Crusaders semasa Perang Salib pertama.

* Renaissance bermula pada kurun ke-12. (Kebangkitan Eropah)

* Baghdad jatuh pada tahun 1258 di tangan pasukan ‘Horde of Death from East’ yg diketuai Hulagu Khan (cucu Genghis Khan)

* bermula dari 1500 sehingga sekarang, kebanyak kemuncak line hitam disebabkan Industrial Revolution, Penggunaan arang utk pemanasan rumah di Europah, pembukaan lombong logam secara besar²an ketika perang dunia.

* Kemuncak yang paling tinggi disebabkan penggunaan petrol mula diperkenalkan.

perasan tak dalam graf tuh ada period di mana tiada pun peak hitam? ( takde pencemaran plumbum dalam tasik). around 300-1000 kan?

korang rasa kenapa ye?

nak tau?

jawapannya ada dalam buku teks sejarah form 5, bermula dari part kelahiran Rasullullah saw sehingga Kemuncak Empayar Islam.

so actually salah siapa ye kehancuran dan kerosakan bumi (serta moral dan setiap benda kehidupan kita) ??

cara hidup siapa yang anda rasa elok?

tak caya?

Coincidence?

data tak pernah tipu.. ini bukti dari sebuah tasik di Sweden…

wallahualam

Advertisements
Published in: on December 30, 2009 at 11:05 pm  Comments (4)  

8.6 skala Ritcher Jadi Habuan

KUALA LUMPUR – Satu gempa bumi sekuat 8.6 pada skala Richter diramal berlaku di bawah Pulau Siberut, Sumatera Barat dengan mencetuskan gelombang tsunami yang boleh menyamai tragedi di Aceh yang mengorbankan hampir 230,000 nyawa pada 2004.

Berdasarkan ramalan pakar-pakar geologi, gempa itu boleh berlaku pada bila-bila masa mulai sekarang hinggalah untuk tempoh dua dekad akan datang.

Pengarah Bahagian Geofizik dan Tsunami Jabatan Meteorologi, Dr. Mohd. Rosaidi Che Abas berkata, gempa sekuat itu boleh menyebabkan tsunami yang mengancam kawasan Pantai Barat Semenanjung Malaysia terutama Melaka dan Johor.

**********************************

Semalam baru saja mula mempelajari subjek Geofizik. Walaupun baru bahagian pendahuluan, Prof Rahim ada menjelaskan secara ringkas mengenai gempa bumi. Gelombang gempa ini dikenali sebagai gelombang seismos. Gelombang seismos ada 3 jenis. Primary, Secondary and Surface Wave. Gelombang paling jahat sekali yang membawa kehancuran ialah gelombang permukaan.

Malaysia amat beruntung kerana kedudukan masih lagi jauh dari Lingkaran Api Pasifik. Namun sebenarnya, kedudukan itu sedang berubah menghampiri lingkaran tersebut. Ini bermakna, Malaysia mungkin bakal menerima bala dahsyat gempa bumi~ Tidak dinafikan Malaysia juga terkena tempias gelombang gempa bumi di negara jiran ini.

Habislah. Bala dari Allah datang lagi.

Semua perlu muhasabah. Kenapa ia berlaku.

Bukan kerana kitaran geologi semata, namun pasti ia dari kemurkaan Allah kepada kita.

Cepat-cepat sedar semua.

jangan halang orang berceramah

jangan halang orang buat usrah

jangan halang orang berdakwah

jangan halang orang tuntut keadilan

jangan menzalimi rakyat

jangan tak bagi royalti minyak

semuanya jangan~

kalau tidak, awas kamu!

Published in: on December 24, 2009 at 8:35 am  Leave a Comment  

Misteri Enjin F-5E

Abdul Ghani Patail kata ‘perkara serius’ ini akan disiasat sepenuhnya.

Enjin F-5E ini yang saya pasti lebih besar saiznya dari saya hilang dan dipercayai dah dijual pun~

2007- hilang. 2009- baru sedar. wow

anak kecil hilang beberapa jam pun dah kecoh

inikan pula enjin saiz besar gabak, boleh pula baru nak sedar selepas 2 tahun hilang?

Zahid sungguh-sungguh nak bongkar. Konspirasi jatuhkan Najib kah? jengjengjeng.. nantikan.

Rakyat berhak tahu. Siasat sampai dapat. Jangan biar ia tinggal misteri selamanya~~~

~life is all about politics~

Published in: on December 24, 2009 at 12:05 am  Comments (1)  

Hijrahlah

Tahun 1430H berlalu pergi bersilih pula tahun 1431H. Apakah signifikannya tahun baru dalam diri kita?

Apa itu Hijrah?

dari hanya ibadah wajib kepada tambahan ibadah2 sunat

dari malas membaca buku kepada rajin membaca buku

dari tidak berstokin kepada memakai stokin

dari bertudung jarang kepada bertudung yang legap

dari menyendiri kepada peramah

dari cinta kasih manusiawi kepada cinta agungNya

dari tak pedulisme kepada peduli

dari akhlak buruk kepada akhlak yg baik

dari dengki kepada kasih sayang

dari ‘tidur’ kepada ‘jaga’

dari suka berfoya-foya kepada sukakan majlis-majlis ilmu

dari berbaju ketat kepada baju longgar

dari berseluar pendek kepada berseluar panjang

dari cakap belakang kepada pemberi idea baru

dari menyokong aspirasi kepada menyokong GMUKM

bukankah semua itu hijrah?

ayuh lakukan!

Berhijrah, istiqamahlah.. ia lebih bermakna dalam hidupmu~

20 Disember 2009 -post santai

Hari ini melangkah ke alam 20-an pula. Terima kasih kepada semua yang wish dan mendoakan baik member lama n member baru, iaitu :

Kak Aisyah Z, Ust Nazri Tahir, Aimi UMT, adik Nanie, adik Saidah g3, Mardhiah Safwah, Zulqarnain aka ‘ain’, Sakinah Ropien, Kak Hiluani, Nastasha Azida, Lina Aimi, Atisya g2, adik Mahirah Jazlan, adik Raja Arfa Rina, Kak Afifah, Kak Maryam, Izzati kecik, Fasiha Haris, Ust Hafizan, Siti Hajar, Azreen, Amira, Sarfa, Husni g2, Amir, Erfan, Faten Syaira, Syed Shazrin, Syafiq Hakim, Anati Azmi, Fitry Abd Razak, Faisal Yahaya g2, Fazi g2, Nusaibah Wan Zulkipli, Zawani, Nur Jan Fazlin, Irhami, Kak Dzun Nurain Shariffudin, Abu Hurairah, Arrabe’, Kak Tasneem Shaari, Sakinah Nik Muhammad Naziman, Muslimah Marsi, Ust Affandi, Zahrah, Azuin, Hazwani, Alwanie, Anis Amira, Izni Fatihah, Catur, Diba, Miera, Kak Rahizah, Mahfuzah Hassan, Muhammad Qusyairi~~~~~

p/s: sapekah lg yang mendoakan sy?~~ (-.-)v  dlm hati-nk kek sebijik~=p

Published in: on December 20, 2009 at 6:39 pm  Comments (1)