Husnuzon~

Berbaik sangka lah kita…
Ada prasangka baik
Ada prasangka buruk
Orang beribadah disangka riak
Orang yg relaks disangka malas
Orang yg pakai baju baru disangka menunjuk
Orang yg pakai baju buruk disangka zuhud(hina)
Orang yg makan bnyk disangka pelahap
Orang yg makan sikit disangka diet
Orang baik disangka buruk
Orang buruk disangka baik
Orang yg senyum disangka mengejek
Orang yg masam disangka merajuk
Orang yg bermuzakarah disangka mengumpat
Orang yg diam disangka menyendiri
Orang yg menawan disangka pakai susuk
Orang yg nampak ceria disangka membela

Mana tahu yg diam itu krn berzikir kpd Allah
Mana tahu yg senyum itu krn sedekah
Mana tahu yg masam itu krn mengenang dosa
Mana tahu yg menawan itu krn bersih hati n mindanya
Mana tahu yg ceria itu krn cerdik n cergasnya
Jauhi sikap suka berprasangka
Memusnahkan ukhuwwah
Seperti musnahnya kayu dimakan api…

Firman Allah SWT QS49:12 maksudnya:
” Hai org2 yg beriman, jauhilah kebnykan dr prasangka, sesungguhnya sbhgn prasangka itu adlh dosa dan jgnlah kamu mencari2 kesalahan org lain n jgnlah sbhgn kamu menggunjing sbhgn yg lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yg sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kpdnya. Dan bertakwalah kpd Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lg Maha Penyayang.”

Published in: on June 3, 2008 at 2:13 pm  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: http://cheekylulu.wordpress.com/2008/06/03/husnuzon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 CommentsLeave a comment

  1. assalamualaikum saudari aida…apa khabar?moga saudari sentiasa dicucuri rahmat olehNya yang Maha Esa…sy berminat dengan kata2 ni…well-presented!nak petik kata2 ni kat blog saya boleh?..

  2. waalaikumussalam warahmatullah…
    alhamdulillah sihat//
    amik je mane2.. ape ye blog awak..

  3. terima kasih ye cik aida…cube klik kat atas nama saya…insyaaLLAH boleh masuk ke blog saya…huhu…xde pape sangat pn kat situ…anyway,thanks again…n all the best 4 the exam…assalamualaikum…

  4. slm ziarah
    mohon dipetik juga artikel ni
    buat pengajaran dan rujukan
    insyaAllah
    bleh ye :)

  5. Wahai adik yang baik,

    Terima kasih untuk entri yang bagus. Kakak berasa sangat bersyukur berjumpa entri adik ini. Jadi, hati kakak sekarang sangat tenang.

    Semoga Allah SWT akan memberi rahmat dan kasih sayang serta segala kebaikan dunia dan akhirat untuk adik.

    Terima kasih.

  6. Salam.
    Alhamdulillah membaca entri awak buat hati lebih tenang. Thanks awak.. This is what i need at the moment like this.

  7. salam, mohon ambil sedikit pengisian disini ya. jazakallah ( :

  8. salam..
    izinkan daku utk memetik petikan dri blog saudari..

  9. assalamualaikum . wr. wb
    ijinkanlah saya mengambil petikan dari blog saudara

  10. saudari/ra…saya ingin meminta izin utk copy petikan saudari/ra bg renungan sesama islam..trima kasih..

    • silakan..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: